Peiling: weerstand tegen hervormingen groeit

Problemen voor de Democratische partij: een steeds groter deel van de Amerikanen is tegen hun hervormingen voor de gezondheidszorg. Het aantal voorstanders is zelfs gedaald tot onder de 50%.

Dit blijkt uit een zojuist gepubliceerde peiling van ABC News en de Washington Post. Van alle ondervraagden steunt 45% de Democratische hervormingsplannen, 50% is tegen.

Dit is een grote klap voor de Democraten in het congres en het Witte Huis. Beiden willen de hervormingen het liefst in september goedgekeurd laten krijgen. Iets dat steeds minder waarschijnlijk lijkt.

Problematisch is ook dat 40% zegt een “fel tegenstander” te zijn, terwijl slechts 27% zichzelf een “fel voorstander” verklaart. Democraten zijn over het algemeen uiteraard positiever over de plannen dan Republikeinen. Maar van alle onafhankelijke kiezers is slechts 36% positief over de plannen, een belangrijke groep.

Uit de peiling blijkt ook dat president Obama’s “approval ratings”, wanneer het gaat om de gezondheidszorg, opnieuw gedaald zijn. Zo’n 46% van de Amerikanen is tevreden over de manier waarop hij deze sector benaderd, in april was dit nog 57%.

Ook denkt slechts 49% dat de president de zorg daadwerkelijk weet te hervormen, dit was in april ook een stuk hoger: 68%.

Het geeft aan dat de pijnlijke geruchten rondom de hervormingen de Democratische plannen geen goed hebben gedaan.

Maar uiteindelijk zijn peilingen – gelukkig voor president Obama – slechts momentopnames. Zo zag president Clinton in 1994, nadat zijn pogingen om de gezondheidszorg te hervormen op een mislukking uitliepen, ook een dip in zijn populariteit. Hetzelfde gebeurde president Bush in het voorjaar van 2004, toen de oorlog in Irak moeizaam verliep. Beide presidenten werden vervolgens herkozen.

Bovendien was president Obama bij zijn aantreden een van de meest populaire presidenten ooit. Het is dan natuurlijk slechts een kwestie van tijd eerder die cijfers iets beginnen te dalen.

Lees ook:Niet minder zorghervormingen, maar méér
Lees ook:Steun voor hervormingsplannen neemt toe
Lees ook:Hervormingen gezondheidszorg blijven controversieel
Lees ook:Peiling: Amerikanen positiever over hervormingen
Lees ook:‘Harry and Louise’ zijn terug

0 reacties op “Peiling: weerstand tegen hervormingen groeit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.